Direct naar content

Stappenplan: digitale toegankelijkheid

Wat komt er kijken bij het verbeteren van de toegankelijkheid van een website?

Er zijn drie componenten die de toegankelijkheid van je website bepalen. Dat zijn de code, het ontwerp en de inhoud. 

1. Code

De WCAG is een internationale richtlijn rondom toegankelijkheid. Zorg dat je website voldoet aan de criteria in de WCAG-richtlijn. Dit zorgt ervoor dat hulpmiddelen, waaronder schermlezers en brailleregels, jouw website goed snappen en weergeven.

2. Ontwerp

Zorg voor een responsive website die zich vloeiend aanpast aan de grootte van het scherm van de gebruiker, ook als deze inzoomt. Dit zorgt ervoor dat elementen niet opeens van het scherm verdwijnen.

Zorg er ook voor dat er genoeg kleurcontrast is tussen de tekst en de achtergrond. Je teksten zijn daardoor makkelijker te lezen. 

3. Inhoud

Tenslotte helpt het als je ervoor zorgt dat de inhoud van je website makkelijk te scannen en te lezen is. Koppen en subkoppen helpen hier enorm bij. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ruimte om je teksten heen laat zodat deze makkelijker leesbaar zijn. Laatste tips: gebruik makkelijke woorden en hou je zinnen kort!

Hulp nodig?

Stichting Accessibility

De website van Stichting Accessibility bevat veel informatie en tools over hoe een site toegankelijk te bouwen is. Daarnaast kunnen zij jou en je team een training geven. Accessibility kan ook ondersteunen bij de ontwikkeling van een nieuwe of verbouw van een bestaande website: ze doen veel onderzoeken naar toegankelijkheid van websites.

SiteImprove

SiteImprove is een softwarebedrijf dat een alles-in-één cloud-oplossing levert voor het oplossen en verbeteren van toegankelijkheid, SEO, kwaliteit van content en veiligheidsproblemen. De geautomatiseerde testen van Siteimprove helpen jouw organisatie efficiënter te zijn door zaken als formuliervelden, kleurencombinaties en leesbaarheid in PDF’s te testen. Problemen worden in kleinere beheersbare taken opgesplitst, en op basis van rol of verantwoordelijkheid gefiltreerd, dit bespaart je tijd in de delegatie van taken en maakt de eigendom van taken glashelder, wat leidt tot tijdsbesparing

Level Level

Level Level is een full service webbureau dat zich gespecialiseerd heeft in webtoegankelijkheid. De volledige mindset en werkwijze van het complete team is gefocust op het opleveren van toegankelijke websites, webshops en applicaties. Daarnaast geeft Level Level trainingen en workshops aan o.a. designers, developers, webmasters, product owners, redacteuren en schrijvers voor het web. Bij Level Level kan je terecht voor:

  • toegankelijkheidsreviews van jouw website of applicatie;
  • advies over het toegankelijk maken van een bestaande site;
  • trainingen en workshops over webtoegankelijkheid;
  • de volledige bouw en het design van jouw nieuwe toegankelijke website, webshop en/of applicatie.