Direct naar content

Selectieprocedure

De selectieprocedure van de Web Accessibility Award is erop gericht om Nederlanders met een beperking én experts op het gebied van digitale toegankelijkheid een stem te geven. Zo kunnen zij zich uitspreken over de toegankelijkheid van de grootste webshops van Nederland. De winnaar van de Web Accessibility Award wordt geselecteerd via onderstaande procedure:

 1. Webshops melden zich aan of worden genomineerd door de organisatie van de Web Accessibility Awards
 2. De genomineerden worden door de organisatie ingedeeld in één categorie, er zal ten alle tijden voor worden gezorgd dat er minimaal 3 deelnemers per categorie beschikbaar zijn
 3. Het Nederlandse publiek kan stemmen op de website die zij het toegankelijkst vinden. Door Covid-19 is de einddatum uitgesteld voor nu. Dit zal later op de website bekend worden.
 4. Aan de hand van de stemmen wordt een winnaar per categorie bekend gemaakt
 5. De top 10 webshops met de meeste stemmen zullen worden beoordeeld door de jury op technische kwaliteiten en toegankelijkheidscriteria, hieruit volgt de winnaar van de Web Accessibility Award

De jury

Ieder jaar wordt opnieuw een jury van experts samengesteld door de organisatie van de Web Accessibility Award. Bij de samenstelling van de vakjury wordt rekening gehouden met een juiste balans.

Een vakjury bestaat meestal uit 4 personen en heeft minimaal 2 toegankelijkeidsexperts en minimaal 2 ervaringsdeskundigen.

 • Eva Westerhoff
  Eva Westerhoff
  Adviseur digitale inclusie en toegankelijkheid
 • Bram Duvigneau
  Bram Duvigneau
  Expert digitale toegankelijkheid bij Firmground
 • Eric Velleman
  Eric Velleman
  Wetenschappelijk directeur bij stichting Accessibility